Press

Kamratpostens rekordserie lägger allt online

Följetongen Bleckmossen har publicerats i KP under 13 års tid, sedan 2006. Därmed är den nu officiellt den längsta serien i barntidningens historia. Det tidigare rekordet på 12 år innehades av Måns Gahrtons och Johan Unenges Eva & Adam (1991–2003). Antalet barn som genom åren har följt äventyren i Bleckmossen uppskattas till minst en halv miljon.

– Det här är en unik satsning och det mest omfattande svenska seriematerial som finns publicerat online, säger seriens författare Oskar Ekman. Den vanligaste frågan vi får är: ”Går det inte att läsa hela serien på nätet?” En helt rimlig fråga i vår tid. Nu har vi lyckats lösa det tekniska på ett både snyggt och enkelt sätt.

Kamratposten har en lång historia av kvalitetsserier för barn och unga. Fler exempel är Familjeliv av Cecilia Torudd (1980-talet) och serieversionen av Åke Holmbergs Ture Sventon (1969-1974).

Nu finns hela serien om Bleckmossen upplagd i högupplösta, bläddringsbara pdf:er. År för år, äventyr för äventyr. Materialet beräknas motsvara ungefär åtta samlingsvolymer. 

– Att göra fysiska samlingsalbum är krångligt för oss och blir dyrt för läsarna, säger Oskar Ekman. På det här viset kan man läsa hela serien var som helst och när som helst, till exempel på resan. I mobilen, surfplattan eller på datorn. Men vi kommer inte att sluta göra böcker om Bleckmossen. Redan till våren kommer en fristående kapitelbok – med mycket serieinslag – på Rabén & Sjögren. 

Bleckmossen är en ungdomsserie, tecknad i mangastil, som blandar spänning, äventyr och kärlek. Den går som följetong i KP och har även blivit tre böcker. 

Arkivet ligger bakom en betalvägg som läsarna får tillgång till för 79 kronor i månaden eller 399 kronor för ett helt år. Online-arkivet fylls på med nya äventyr efter hand och även med roligt bonusmaterial, som spel och tester.

Om skaparna

Oskar Ekman är författare och journalist och seriens författare. 

Oskar Ekman

Carolina ”Carromic” Ståhlberg är illustratör och Sveriges kanske främsta mangatecknare. 

Carolina Ståhlberg

Online-arkivet (med gratis smakprov) finns på bleckmossen.com/las-online

Mer info: 
oskar@ekmankommunikation.se
0733-924555