Om serien

Seriens huvudpersoner är kompisarna Emil, Amir och Siri, som bor i den fiktiva förorten Bleckmossen. Handlingen är mix av spänning, kärlek och relationer. Bleckmossen går som följetong i KP (Kamratposten) och har även blivit tre böcker. Våren 2020 utkommer Bleckmossen som kapitelbok (men med extra mycket serieillustrationer!). Här köper du böckerna till garanterat bästa pris!

Gå direkt till:
Om skaparna
Serieskolan
Karaktärerna
Tunnelflickan – en radioföljetong
Så började Bleckmossen (kort resumé)

Om skaparna

Carolina “Carromic” Ståhlberg är den som tecknar serien. Hon är illustratör och mangatecknare. Här finns Carromics instagram och hennes hemsida finns här. Här köper du Carromics böcker!
Och här finns Carromic på Instagram!

Oskar Ekman är journalist och författare. Han är seriens skapare, och den som skriver det löpande manuset. Vill du ha kontakt med Oskar så hittar du hans hemsida här och hans sajt stekman.se om matlagning hittar du här.

Vill du skriva till oss om serien? Vill gillar både beröm, kritik och förslag! Eller kanske har du ritat fan-art som vill du visa? Mejla till info@bleckmossen.com.

Serieskolan

Skaparna av Bleckmossen erbjuder skräddarsydda workshops om bilder och berättande för åk 1 till 6. Vi berättar och inspirerar utifrån konkreta exempel, och avslutar alltid med övningar där eleverna sjäva får skapa sin berättelse i text och/eller bild. Upplägget skräddarsys utifrån gruppernas åldrar, förutsättningar och önskemål. Givna inslag är:
* Idéraketen – så får man kreativiteten att flöda
* Karaktärsutveckling & dramaturgi
* Grundläggande teckningsteknik

Kontakta oss på info@bleckmossen.com för mer info. Oskar och Carolina gör även skol- och biblioteksbesök var för sig. Exempel på teman är ”Lilla tidningsskolan” och ”Att teckna manga”.

Karaktärerna

Emil
Emil bor ensam med sin mamma. Hon jobbar nätter på sjukhuset och Emil får därför klara sig själv, när han inte hänger hemma hos Amirs familj. Emil är en tänkare, som ofta verkar lite sorgsen. Kanske för att han funderar mycket över sin pappa, som han aldrig har träffat.
Familj: Mamma Helen.
Gillar: Datorer och teckning. Mackor med väldigt konstiga pålägg.
Relationer: Han är inte en person berättar mycket om sig själv. Men det råder ingen tvekan om att han har känslor för både Siri och Håkan.
Övrigt: Emil är i hemlighet en tvättäkta prins. Han är ättling till den ryska prinsessan Anastasia.

Amir
Amir är nästan alltid en glad optimist. Han har världens största självförtroende, och kallar gärna sig själv för ”Kungen” i olika sammangan. Amir vill gärna att Emil ska bli ihop med någon, så att han inte behöver ha dåligt samvete för att han alltid tänker på sin tjej Amanda i första hand.
Familj: Mamma Leyla, pappa Hassan och lillasyster Asal.
Gillar: Amanda!
Relationer: Ja, med Amanda (när dom inte har en paus eller tillfälligt har gjort slut).
Övrigt: Amir drömmer i hemlighet om en karriär som skådespelare.

Siri
Siri är lite av en ensamvarg, som inte vill komma någon för nära. Men hon har ändå svårt att låta bli att hjälpa till när någon verkligen behöver det. Hon är inflyttad till Bleckmossen och har tidigare bott på olika ställen runt om i världen. När Bleckmossen-gänget är ute på äventyr är det oftast Siri som kommer med den smarta lösningen.
Familj: Pappa Silver i Bleckmosssen, mamma Blenda som bor i Norrland.
Gillar: Att spela flipper och skjuta med olika sorters vapen.
Relationer: Är till och från förälskad i Emil, men vill helst inte erkänna det för sig själv.
Övrigt: Har i hemlighet tränat spion-kunskap med den fd agenten Ivan.

Håkan
Bleckmossens egen minigangster är en sportkille med stort ego. Han är en ledartyp som gillar att sätta dit andra, kanske för att hans pappa pressar honom så hårt att bli en framgångsrik hockeyspelare. Han går i samma klass som Samines storebror Mike och är kompis med honom.
Familj: Pappa (Håkans mamma är död).
Gillar: Att köra moppe.
Relationer: Har tillslut erkänt för sig själv att han är kär i Emil, men verkar ha väldigt svårt att erkänna det för någon annan.
Övrigt: Pratar ofta om sig själv i tredje person, alltså typ “Nu blir Håkan arg…”

Amanda
Amanda bor i en lyxvilla i Syréndalen, Bleckmossens finaste område. Hon kan verka både bortskämd och lite småkorkad, men har ett stort hjärta för både djur och människor.
Familj: Mamma och pappa (som är polischef i Bleckmossen).
Gillar: Att shoppa kläder, prylar och nya husdjur.
Relationer: Är från och till ihop med Amir.
Övrigt: Har en gång fått en livs levande tiger i födelsedagspresent av Vincent.

Samine
Samine bor i ett radhus på Bofinksvägen 12 i Bleckmossen. I skolan är hon blyg och tystlåten, men har i hemlighet starka åsikter om det mesta. Hon gillar att hämnas orättvisor i smyg.
Familj: Mamma, pappa och storebror Mike (som är föräldrarnas favorit).
Gillar: Att läsa.
Relationer: Dejtar ibland Amir (mest för att få slut på föräldrarnas tjat om att hon borde skaffa en kille).
Övrigt: Hänger gärna på biblioteket.

Ivan
En före detta rysk KGB-agent. Han bor anonymt i Bleckmossen och driver en radiostation där han spelar klassisk musik. Ivan har själv valt att hoppa av som spion för att beskydda Emil och hålla hans identitet som prins hemlig. Ivan har en söt, liten sibirisk raskatt som husdjur och han bjuder ofta på ryskt te då gänget kommer på besök. Siri uhar upptäckt att han har ett hemligt rum i sin lägenhet, dolt bakom en bokhylla, där han förvarar alla sina gamla spiongrejer! Ivans kodnamn som spion är “Blodsängeln”.

Vincent
Bleckmossen storskurk är inte supersmart, men väldigt mån om sitt uteeende och framför allt sitt hår. Ärret över ögat fick han en gång för länge sedan när hans lillebror Joen och kompisen Cass byggde en hemmagjord bomb. Joens skuldkänslor fick honom att tatuera in ett eget ärr över ögat. Men låt er inte luras… även om Vincent inte är den smartaste skurken i Bleckmossen så är han ändå kanske den farligaste… Han lyckades en gång kidnappa den vältränade spionen Ivan.

Alex
Alex föräldrar är trädgårdsmästare och därför flyttar familjen runt hela landet i sin husvagn, beroende på var det finns jobb för tillfället. Alex är en mystisk och lite sorgsen karaktär som inte berättar mycket om sig själv. Ett tag bodde Alex i fiende-förorten Sfvineholm, men flyttade sedan till Bleckmossen. Särskilt Amir är ytterst irriterad på att ingen vet om Alex är en tjej eller kille. Alex och Emil var ihop ett kort tag, men sen flyttade Alex ifrån Bleckmossen…

Hasse
Amandas pappa är polischef i Bleckmossen, men har skumma affärer vid sidan om (ofta tillsammans med Vincent). Dessa affärer gör att Hasse och familjen har råd att bo i den lyxiga villan i Syrédalen.  Han gillar inte att hans dotter dejtar Amir!

Joen och Cass
Vincents lillebror och hans kompis Cass (egentligen Cassandra) bor på Bleckmossens övergivna bensinstation. Båda har en ganska sorglig bakgrund, men har klarat sig tack vare stödet från varandra. Joen jobbar också som pizzabagare på San Fransisco. Karaktärerna skapades av två KP-läsare som resultat av en teckningstävling i tidningen.

Helen
Emils mamma har ständigt dåligt samvete för att hon aldrig är hemma, och för att de har så dåligt med pengar. Hon uppvaktas ofta av olika killar, vilket Emil inte gillar.

Hassan & Leyla
Amirs pappa oroar sig ständigt över att Amir ska råka illa ut. Han gör ofta pinsamma saker inför Amanda, och lagar nästan alltid mat. Amirs mamma Leyla jobbar i tunnelbanan. Hon oroar sig sällan över Amir.

Asal
Amirs lillasyster är världens gulligaste enligt Emil, världens jobbigaste enligt Amir. Hon är ofta i vägen när Amir ska träffa Amanda. Hon är fem och ett halvt.

Charlotta
Charlotta är en konstnärlig skurk som ofta dyker upp när Vincent planerar olika brott. Hon har även jobbat som bildlärare i Bleckmossenskolan. Hon är väldigt egoistiskt och bryr sig bara om konst och konstnärer.

Tunnelflickan

Du har väl inte missat Bleckmossen som radioföljetong på SR? Finns att lyssna på här!

Siri och Amir åker till stan för att köpa en present till Amirs flickvän Amanda. Men vem är den konstiga damen de träffar vid spärrarna i Bleckmossen? Och varför känns det som att hon väntat på dem?

Så började Bleckmossen!

Var du inte född när serien Bleckmossen började gå i KP år 2006, eller har du precis börjat prenumerera på tidningen? Ingen fara, här får du veta vad som hände i serien från allra första början.